Decluttering – 5 enkle steder å begynne

Mange ønsker å gå i gang med en grundig opprydding hjemme, men er usikker på hvor de skal begynne.
I innlegget Decluttering: en enkel guide til opprydding hjemme, kan du lese om decluttering, hvorfor det er bra for deg og hjemmet ditt, og hvordan du kommer i gang.
I dette innlegget kan du lese om hvor det kan være lurt å begynne oppryddingen, slik at du får en myk men synlig start.

Før du starter, tenk over hvordan du ønsker at  rommet skal se ut når du er ferdig. Kanskje kan du skrive ned et par stikkord på hva du ønsker at denne oppryddingen skal føre til? Et ryddigere og mer organisert rom? Forandre bruken av rommet? Eller kanskje bare gjøre det koseligere?
Dette gir en fin motivasjon til å gå i gang med prosessen, og fortsette i riktig retning når det føles vanskelig å gi slipp på ting.

 

Klær:

Et av de enkleste områdene å begynne oppryddingen, er i klesskapet. De fleste har klær liggende i skapet som ikke blir brukt av forskjellige grunner. Samle alle klærne du har. Hold et og et plagg i hendene og tenk over om du liker å gå med dette plagget. Hvis svaret er nei, gi det vekk. Inkluder ytterklær og sko i denne kategorien.

Baderoms artikler:

Kast gammel sminke, huden din fortjener bedre enn det. Sminke som aldri blir brukt, som leppestifter og foundations i feil farge, bør gis vekk eller kastes.

Det samler seg fort opp en god samling av  ubrukte kremer av forskjellige slag i baderomskuffer og skap. Dette kan være kremer vi har kjøpt, fått i gave eller gratisprøver. Felles for dem er at de ikke blir brukt. Kast dem som har gått ut på dato. Gi vekk eller kast dem du vet du aldri kommer til å bruke.

Kast medisiner som har gått ut på dato. Medisiner du ikke bruker  lenger og ikke kommer til å få bruk for, kan du kvitte deg med.

Kjøkken: 

Vi har en tendens til å bruke det samme kjøkkenutstyret til det blir utslitt eller går i stykker. I stedet for å bruke alt det andre utstyret man har liggende så kjøper vi nytt.

Gi vekk det som ikke brukes, kast det som er ødelagt. Ikke kjøp inn mer enn du har bruk for.
Har du mat i kjøkkenskapene som du ikke liker, eller vet du ikke kommer til å bruke? Gi det vekk til noen som har bruk for det, i stedet for at det står og tar opp plass.

Bøker, cd´er og dvd´er

Samle alle bøker du har i en haug. Behold bøker du ønsker å lese igjen, eller som gir deg glede.
Kvitt deg med dem du har lest og ikke kommer til å lese igjen. Bøker du har hatt i årevis som enda ikke har blitt lest kan du også kvitte deg med. Om du en dag ønsker å lese bøkene likevel, kan du alltids leie dem på biblioteket.

Gi bøkene til venner som har bruk for dem, for eksempel gjennom en byttekveld, eller gi dem til Fretex.

Kommer du noen gang til å bruke cd´ene og dvd´ene som samler støv i boden?
Med mindre du faktisk bruker dem, er det på tide å la dem gå. Gi dem til Finn.no eller Fretex.

Elektro:

De fleste har gamle ledninger og kabler som de ikke lengre vet hva brukes til.
Lever dem på returpunkt, de vil mest sannsynlig aldri bli brukt igjen.

Gamle mobiltelefoner og kameraer har også en tendens til å bli gjemt og glemt når man kjøper nytt.  Selg gamle ipoder og telefoner som fortsatt fungerer for en rimelig penge. Lever elektronikk som er utdatert og ødelagt til returpunkt.

 

 

Ettersom  kategoriene ovenfor består av ting man sannsynligvis ikke er emosjonelt knyttet til, burde det gå relativt greit og kvitte seg med en hel del. Ubrukte gamle klær, ødelagt elektronikk, gammel kosmetikk og uinteressante bøker kan bli stående og ta plass i hjemmene våres i årevis uten å bli brukt én eneste gang.
Det er en god belønning å se hvor mye plass som blir tilgjengelig når man kvitter seg med alt som ikke brukes. Det er også en fin motivasjon til å unngå unødvendige innkjøp i fremtiden.

 

Lykke til!