Decluttering: En enkel guide til opprydding hjemme

Det kan være vanskelig å kvitte seg med ting, spesielt ting som har fulgt oss i mange år. Man blir knyttet til dem, og det kan jo hende det kommer til nytte en dag.

Det finnes uendelig mange boder, kjellere og garasjer i norske hjem, stappfulle av ting. Ting som aldri har blitt brukt, ting som har vært ødelagt i årevis, som vi helt sikkert skal fikse en dag. I tillegg har vi roteskuffer, roteskap og pappesker som passer på alle eiendelene vi har plukket med oss opp igjennom livet.
Tenk så deilig å slippe å rydde hele tiden. Å kunne finne det man trenger på et øyeblikk. Å ikke ha dårlig samvittighet hver gang man stikker hodet inn i boden.

Inspirert av den japanske rydde-og organiserings konsulenten Marie Kondo gikk jeg løs på hjemmet mitt. Jeg har hatt store oppryddinger mange ganger opp igjennom årene, men aldri fått så bra resultater som når jeg fulgte rådene i boken til Marie Kondo ´Magisk opprydding´ (The Life – Changing Magic of Tidying up).

Om du går med tanker om at hjemmet ditt trenger en decluttering kan du følge denne enkle guiden inspirert av Konmari Metoden.

Tips #1 Få Overblikk

Ryddingen blir mer effektiv når du samler alt du har av en ting, for eksempel bøker eller klær, i stedet for å rydde etter hvor ting befinner seg. Bestem deg for å rydde i én kategori i dag, for eksempel klær, og en annen i morgen. Dette er rett og slett fordi vi eier så utrolig mye mer enn vi er klar over.
Ved å samle alt i en kategori, får du bedre oversikt over hvor mye du faktisk eier, som kanskje ikke blir brukt.

Tips #2 Begynn Enkelt

Begynner man oppryddingen med vanskelige ting som har sentimental verdi, er det stor sannsynlighet for at du kvitter deg med svært lite.
Begynn heller med klærne dine. Samle sammen alt du har av klær, inkludert jakker, sko, huer og skjerf i en haug. Når du har kommet over sjokket over hvor mye du faktisk har, er du nok enda mer motivert til å gå nøye til verks. Gi vekk klær du ikke bruker, gamle ´maleklær´ og ´koseklær´ du ikke vil bli sett offentlig i. Klær med prislapper på som du kanskje en gang muligens skal bruke. Ødelagte klær du hadde tenkt å reparere i fjor osv.  Si takk for følge, brett dem fint sammen i en haug, og gled deg over at de kan bli til nytte for noen andre.

Fortsett prosessen med:

Bøker, papir, cd´er, dvd´er, julekort osv.

Sminke, kremer, medisiner, smykker og tilbehør.

Elektro, gamle ledninger, mobiltelefoner, kamera, batterier.

Kjøkkenutstyr, mat, servise.

Pyntegjenstander, vaser, puter, pledd.

Bilder, bamser, minner.

Tips #3 Selg, Gi Vekk, Kast, Behold

Del inn tingene du går igjennom i fire bunker: selg, gi vekk, kast, behold.

Selg  møbler, klær, pynt og maskiner du ikke bruker lenger, som du tror du kan tjene noen kroner på. Du finnes mange apper og nettsider du kan benytte deg av. Sjekk ut: Finn.no, Letgo.com, Shpock.com,Tise.no og Facebook grupper for kjøp og salg.

Gi vekk klær og ting til Fretex, andre veldedige organisasjoner eller Finn.no. Det er fint å vite at noe som har lagt ubrukt i en skuff eller et skap i mange år, blir tatt i bruk av noen andre som trenger det, i stedet for å samle støv hjemme hos deg.

Kast det som ikke er i bruk lenger. Kvitt deg med gamle batterier, inntørkede penner, ødelagte gjenstander som aldri blir reparert osv.

Behold tingene du bruker og ting som gjør deg glad.

Reparer:  De fleste har  ødelagte ting som har ligget i samme skuff i årevis. Det kan være en reim til en klokke, et smykke, nøkkelringer osv. Om du ønsker å beholde disse kan du enten levere dem til reparering, eller reparere dem selv. Ellers kast/gi vekk. Ikke la det bli liggende i skuffen.

Samle sammen alt du kan /vil reparere selv. Finn ut hva du trenger av lim, maling osv. Sett av et par timer en kveld i nærliggende fremtid hvor du faktisk reparerer alt som skal repareres.

 

Tips #4 Faste Plasser

Et lurt tips for å holde orden er å la ting ha sin faste plass. La vesken din ha en fast plass hvor du henger den når du kommer hjem. La nøkkelen ha en fast plass slik at du alltid finner dem.  Ha telefon laderen din på en fast plass, så slipper du å lete.

 

Tips #5 Neste Kjøp

Decluttering, eller opprydding er bortkastet tid om du erstatter det du har kvittet deg med til fordel for nye ting. Ved å virkelig tenke over neste kjøp sparer du penger og unngår unødvendig rot og forstyrrelser. Neste gang du er i en butikk og vurderer å kjøpe med deg noe hjem, tenk over om dette er noe du trenger, eller det gjør deg glad.  Det er fantastisk deilig når man ikke lenger føler behovet for å kjøpe ting. Bestem deg i dag for å kjøpe mindre. Du vil ikke angre.

 

La oss avslutte med en sitat fra Willam Morris (1834-1896) den britiske grunnleggeren av Arts & Crafts bevegelsen: 

`Have nothing in your house that you do not know to be useful or believe to be beautiful.´

 

Ønsker du hjelp til å forbedre og oppgradere hjemmet ditt med møbler og dekor du allerede har?
Jeg kan hjelpe deg med møblering og fargevalg. Se mer på www.boligterapi.no.