Slik får du det stilfullt OG hjemmekoselig

Mange synes det er vanskelig å få et gjennomført interør hjemme. Å ha det stilfullt og samtidig hjemmekoselig er ofte det ultimate målet. Kanskje kjøper man stadig småting som puter og dekor for å få det hyggelig, men det blir liksom ikke helt slik som man hadde tenkt. Under finner du fire punkter som kan hjelpe deg å gjøre hjemmet ditt både stilfullt og hjemmekoselig.

Belysning, Belysning, Belysning

Belysning er sååååå viktig i et rom. Både naturlig lys og elektrisk lys fra forskjellige lamper er grunnleggende for et godt interiør. Veldig mange norske hjem har for lite lys store deler av året. Det kan gjøre rommene våre mørke og litt dunkle, og vi blir trøtte. Naturlig lys kan man ikke alltid gjøre så mye med, noen ganger har man kanskje mulighet til å sette inn vinduer i vegg og tak. Men elektrisk lys kan man gjøre mye med!

Ved å kombinere taklamper med vegg, -bord og gulvlamper vil man få et mye finere og koseligere lys. Vegglamper kan lage fine skygger og få fargene på veggen til å gløde. Bordlamper gir koselig belysning, i tillegg til lese og arbeidslys. Gulvlamper gjør samme jobben og kan i tillegg være et flott møbel i seg selv. Ved å flytte rundt på lampene du har, vil du nok merke stor forskjell på stemningen i rommet. Det finnes fantastisk masse kule lamper på markedet som kan tilføre både humor og eleganse til et rom, i tillegg til lys og god stemning!

Dimmere kan også være kjekt å investere i, så kan du enkelt justere lyset til å gi den stemningen du ønsker.

Gardiner og Tekstiler

Gardiner gir varme og mykhet til rommet. Det har vært ´gardinløst´ i mange norske hjem i lang tid nå, men gardiner er heldigvis på vei tilbake. Man kan sprite opp rommet med gardiner i farger man liker eller mønster, men også nøytrale gardiner gir et fint preg til rommet.

Prøv å heng gardinstangholderne  såpass langt ut fra vinduet at gardinene bare så vidt dekker litt av vinduet på begge sider, så unngår du å miste dagslys. Tykke stoffer som velur og ull gir et annet inntrykk enn tynne lin eller bomullsgardiner. Tenk over hvilket utrykk du ønsker.

Gulvtepper, pledd og puter i deilige stoffer gir også en fin varme og hygge til rommet.

Plissegardiner, rullegardiner og persienner er fine alternativer om du ikke ønsker gardiner. Disse kan skape en fin stemning til rommet, samt hindre innsyn.

Soner og Grupper

Noen ganger kan det føles tomt og samtidig rotete i et rom. Spesielt i større åpne rom som ikke er avdelt. Da kan løsningen være å lage grupper eller soner ved hjelp av farger, belysning og plassering av møbler. En ide´ kan være å plassere spisegruppen sentrert foran et vindu med pendellamper som henger ned over bordet, dette gir en intim stemning.  Man kan samle sofa, lenestoler og sofabord oppå eller rundt et stort gulvteppe. Sonen kan gjøres enda tydeligere ved å henge kunst eller lignende sentrert på veggen bak sofaen, og la resten av veggen være bar.

Ved å la veggene  i de forskjellige sonene ha egne farger, understreker man sonene ytterligere og det kan skape en kul effekt.

Husk å trekk møblene litt ut fra veggen, slik at møblene får luft rundt seg.

Farger

Farger er fantastisk og kan gjøre hjemmet lunt, koselig og lekent. Tenk over hvilke farger du liker å omgi deg med. Det finnes masse fine farger som er populære å bruke nå. Prøv å velge en farge du kan leve med lenge. Det er lurt å kjøpe en liten prøveboks før du går igang med hele stuen. Farger forandres veldig i forskjellig lys.

Prikken over I´en

Planter gir liv og friskhet til et rom, en variasjon av planter i ulike størrelser og former kan gi et spennende utrykk. Friske blomsterbuketter i nydelige farger gir en fantastisk stemning til et rom. Levende lys og duftlys gir en hyggelig atmosfære for flere av sansene våre. Når blomsterbuketten visner eller lysene er utbrent er de ´brukt  opp´og må kastes. Dette gjør at man må sette pris på dem der og da, i øyeblikket. Og man unngår å samle opp nips og småting som etterhvert vil drukne i alt det andre.

 

Slik kan du altså enkelt gjøre det både stilfullt og koselig hjemme, uten de store utgiftene. Ved å tenke belysning, farger og soner kan du gjøre store forandringer i et rom. Husk også de små detaljene som friske blomster og deilige duftlys.

 

Ønsker du hjelp til å få det enda mer stilfullt og hjemmekoselig?
Se www.boligterapi.no for mer informasjon og inspirasjon.